Wat is een rub?
Een rub is een mix van kruiden die je gebruikt om je vlees mee te marineren en betekent letterlijk ‘wrijven’.
Ik marineer mijn vlees bij voorkeur een dag van te voren. De kruiden hebben dan genoeg tijd om in het vlees te trekken.
Om de rub beter aan het vlees te laten hechten kun je je vlees eerst insmeren met olie.
Hierdoor schroeit je vlees ook sneller dicht en voorkom je dat sappen uit het vlees lopen.

Hieronder de Basis BBQ-rub welke ik gebruik als uitgangspunt voor alle rubs.
Ik gebruik deze zelf voor alle Sparerib recepten.


Ingrediënten:

  • 1 deel paprikapoeder
  • 1 deel knoflookpoeder
  • 1 deel uienpoeder
  • ½ deel zout
  • ½ deel zwarte peter
  • 1 deel bruine basterd suiker (eventueel later toevoegen)

Als je meer rub maakt om deze te bewaren kun je de bruine suiker beter later toevoegen om te voorkomen dat de rub gaat klonteren.


Je kan deze mix aanvullen met je eigen ingrediënten om het zo naar eigen smaak aan te passen.
– zoet = meer suiker
– zuur = citroen
– pittig =  minder suiker en meer peper

Bewaar je rub luchtdicht en op een donkere plaats, dan blijft hij een aantal maanden goed.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER