De Big Niels Burger is gebaseerd om een heel bekend dubbel broodje hamburger.
Ja het is de Big Mac.

De Big Mac werd in 1968 bedacht door Jim Delligatti en werd een wereldwijd succes. Inmiddels is dit een van de meest verkochte hamburgers ter wereld. Het bestaat uit twee schijven rundergehakt met sla, kaas, augurk, uitjes en speciale Big Macsaus op een driedelig sesambroodje.

Zelfs na 42 jaar is de Big Mac nog steeds een enorme hit, ook in Nederland. McDonald’s verkocht in vorig jaar bijna 18 miljoen, en in Amerika zelf 550 miljoen Big Mac’s. Dit betekent ongeveer 3.100 Big Mac’s per uur. De Big Mac kwam in 1971 op de Nederlandse menukaart.

Hierbij een eigen variant van deze wereld beroemde burger.


big_niels_burgers_20131206-IMG_1238_1600LINGREDIËNTEN (voor 1 Big Niels Burger)

voor de Hamburger en het broodje

  • 2 witte bollen met sesamzaad
  • 100 gr Rundergehakt
  • 1/5 ei
  • peper en zout
  • 1/2 el paneermeel

Voor de Big Nielssaus

  • 2 el mayonaise
  • 1/2 el ketchup
  • 1 el piccalilly
  • 1 el fijngesneden ui
  • snufje zout
  • 1/4 el suiker
  • 1/4 el chilipoeder
  • 1/4 el witte wijnazijn

Voor op de Big Niels Burger

  • ijsbergsla (fijn gesneden)
  • 1 plakje cheddar kaas
  • augurk (schijfjes)

BEREIDING

De saus

  1. Doe alle ingrediënten voor de saus in een schaaltje en klop het goed door totdat het een geheel is en een egale kleur heeft.
    big_niels_burgers_20131206-IMG_1245_1600L

De burgers

  1. Klop het ei met de paneermeel en een snufje peper en zout door elkaar in een kom.
  2. Voeg het gehakt toe en kneed dit door elkaar.
  3. Draai draai gelijke ballen van het gehaktmengsel en leg deze ca. 30 minuten in de koelkast om ze te laten opstijven.
  4. Leg de bal tussen 2 lagen aluminiumfolie en plet deze met een snijplank tot hele dunne schijven. De burgers zullen op de bbq ca. 30% krimpen, hou daar dus rekening mee.
  5. Grill de hamburgers op de BBQ tot deze door en door gaar zijn. De burger van een Big Niels Burger mag in tegenstelling tot andere burgers best een beetje droog zijn.
  6. Rooster de broodjes kort boven de kolen.

De broodjes

  1. Snij van 1 bolletje de boven af zodat je een vlak bolletje over houd. (Dit is wordt het middelste broodje)
  2. Snij het andere bolletje door de midden. (Dit zijn de boven- en onderkant)

Bouwen

  1. Doe ongeveer een eetlepel Big Nielssaus op het onderste en middelste broodje.
  2. Dek de saus op beide broodjes af met fijn gesneden ijsbergsla.
  3. Leg op de sla van het onderste broodje een plakje cheddar kaas.
  4. Op de sla van het middelste broodje leg je 2 schijfjes augurk.
  5. Leg op het onderste en middelste broodje beide een hamburger.
  6. Stapel deze op en dek het geheel af met het bovenste broodje.

Je Big Niels Burger is nu klaar.
Je kan nu thuis genieten van broodje hamburger die wel erg veel weg heeft van een Big Mac, de wereldberoemde MacDonald’s klassieker.

Een Big Niels Burger eet je met twee handen!

Eet smakelijk.


Opbouw van de Big Niels Burger:

  • Bovenste Broodje
    • Hamburger
    • Augurk
    • Sla
    • Saus
  • Middelste broodje
    • Hamburger
    • Cheddar kaas
    • Sla
    • Saus
  • Onderste broodje

DELEN
Vorig artikelPulled Chicken
Volgend artikelKerntemperaturen

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER