Zalm koud roken is een leuke en lekkere manier om diverse rooksmaken en pekel technieken uit te proberen. Ook hoef je dit niet perse op je BBQ te doen, maar deze is daar natuurlijk wel uitstekend voor geschikt.


Ingrediënten:

  • 1 Zalm (of meerdere stukken)

Voor de pekel oplossing

  • 2 liter water
  • 500 gr zout (max. 360 gr/liter water)
  • 4 el suiker
  • 1 tenen geplette knoflook
  • 1 el geplete peper

Werkwijze:
Je kan de hoeveelheid pekeloplossing oplossing zelf bepalen. Doorgaans heb je aan 1 liter meer dan voldoende.

1. | Kook de helft van het water met alle andere ingrediënten. Als het water kookt moet je het nog even 5 minuten laten door pruttelen.
2. | Voeg het overig water toe, zo koelt de pekel vast een stukje af.
3. | Om te kijken of de pekel oplossing de juiste verhouding heeft kan je er een gekookt ei of een halve aardappel in leggen, als deze blijft drijven is het goed, zo niet voeg dan wat extra zout toe.
4. | Laat de oplossing afkoelen en zet deze in de koelkast om de temperatuur te laten dalen naar 7 graden.
5. | Als de pekeloplossing de juiste temperatuur heeft leg je de zalm hier een paar uur in.
6. | Hierna spoel je de zalm af en met water. Je kan vast een klein stukje proeven of het niet te zout is, zo ja spoel het dan nog even beter af.
7. | Nu moet de zalm drogen. Leg de zalm op keukenpapier en dek deze af met keukenpapier. Dit kan je herhalen tot het keukenpapier niet meer vochtig wordt.
8. | Sluit de luchtuitlaat van je bbq en leg zaagsel of mot in een eierdoos met in de hoek een aanmaakblokje. Het zaagsel moet nu langzaam opgloeien. Je kan ook een rookbom maken. Leer hier meer over een rookbom.
8. | Je kan de zalm nu 4 tot 8 uur roken. Proef ook tussendoor een paar keer om de smaak te controleren.

Ik heb het zelf 10 uur gedaan, maar dat vond ik te sterk.

4 REACTIES

  1. Hoi, dank voor het recept! Proef je in het eindresultaat de smaak van het aanmaakblokje niet (welke gebruik jij?).

    gr

    • Iig niet die witte, daar komen idd smerige dampen vanaf.
      Ik koop altijd die bruine bij de welkoop. Deze zijn smaakloos.

  2. Hi RTLNiels,
    mag ik aannemen, als je koud gerookte zalm maakt, de buitentemperatuur relatief laag moet zijn, maw niet in de zomer doen?
    Welke houtmot gebruik jij.
    Er zijn in de handel zo van die spiraaltjes waarin je de houtmot doet en die steek je dan aan aan het begin van het spiraal. Is dit even effectief als jouw eierdoos?
    Bedankt voor de reactie.
    Lu

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here