BBQ meubel

58
59224

Als je regelmatig BBQt merk je al snel dat de meeste BBQ’s vrij laag zijn. De reden hiervoor is dat je dan goed op je vlees kan kijken en dat ze stabieler staan. Zelf vind ik het fijner als het rooster wat hoger is. Door een BBQ kar te maken heb je ook gelijk de gelegenheid een tafel en extra opbergruimte aan je BBQ toe te voegen.

Ik zal je uitleggen hoe je deze kan maken. Het is echt makkelijker dan je denkt! Ideaal geschikt voor een Weber met een One-Touch systeem welke aan de onderkant een opvangbak heeft. Hierdoor is de BBQ super makkelijk te legen.


Benodigdheden:

 • 2 vaste wielen en 2 zwenkwielen
 • 16 houtfretten + ringen (voor de wielen)
 • Houten regels 50×70 mm, ca. 15 m¹
 • Tafelblad ca. 120 x 80 cm
 • Schroeven 5×80, ca. 30 stuks
 • Schroeven 4×40, ca. 30 stuks
 • Schroeven 3×20, 10 stuks
 • Stalen hoekankers 50×50, 8 stuks (bathoeken)
 • Stoelhoek 55 mm, 3 stuks
 • Stoelhoek 20 mm, 4 stuks
 • Rabat delen, ca. 12 m¹ (optioneel voor kastje)
 • Scharnieren, 2 stuks (optioneel voor kastje)

 Bereiding:

 1. We beginnen met het bepalen van de afmetingen van het meubel.
  Voor dit meubel ben ik uit gegaan van een Weber 57.
  Onderaan deze pagina vind je een tekening met de maten van mijn meubelHoogte
  Een ideale werkhoogte is 900 mm (90 cm). Dezelfde hoogte als een keukenblad. De hoogte van het frame wordt bepaald door de groote van de wielen en de dikte van het werkblad. In mijn geval 150 mm voor de wielen en 40 mm voor het blad. Dan blijft er voor de framehoogte 710 mm over.Lengte / breedte
  Afhankelijk van welk tafelblad je koopt en de afmeting van je BBQ moet je ongeveer 100 mm hout om je BBQ overhouden. In mijn geval is dan de breedte 800 mm.
  De lengte bepaald de ruimte die er voor je kastje overblijft. In mijn geval 1200 mm.
  Om het blad rondom 20 mm te laten oversteken met je deze daar weer van aftrekken. Daarmee wordt de framemaat 760 x 1160 mm.
 2. Zaag al het hout voor je frame op maat en schroef deze in elkaar met de 5×80 schroeven. Zie onderstaande afbeeldingen voor een voorbeeld. Vergeet niet de schroeven voor te boren om te voorkomen dat het hout gaat splijten. Gebruik de stalen hoekankers (Bathoeken) om de hoeken te verbinden en schroef deze vast met de 4×40 schroeven.
 3. Als je het frame wilt schilderen is dit het perfecte moment om dat te doen.
 4. Schroef met de houtfretten de wielen vast op de hoeken van het frame. Ook deze moet je voorboren.
 5. Zaag een gaat in het tafelblad die rondom 20 mm groter is dan de diameter van je BBQ. Voor een weber 57 is dat een gat van Ø 610 mm.
  Om de positie van het gat te bepalen leg je het tafelblad op het midden van het frame en teken je het frame af op de onderkant van het tafelblad. Bepaal daarvan het midden door er 2 diagonalen in te tekenen. Boor een gaatje door dat punt. Neem een spijker en een touwtje aan de bovenkant van het blad een perfecte cirkel te tekenen en zaag deze uit met een decoupeerzaag (om spaanders te voorkomen). Schuur de rand mooi rond en je hebt een perfecte cirkel.
 6. Het is handig om eerst het kastje te timmeren voor je het blad monteert, zo kun je overal nog goed bij. Het kastje kun je geheel naar eigen inzicht timmeren. Je kan er ook voor kiezen om alleen een midden plakje te timmeren, of om het gewoon weg te laten. Het is natuurlijk wel verrekte handig om al je spullen bij de hand te hebben!
 7. Het tafelblad kun je aan de onderzijde aan het frame vastschroeven met de kleine 20×20 hoekjes. Hierdoor zijn er geen schroefgaten zichtbaar aan de bovenkant en kan je het blad altijd makkeijk verwijderen.
 8. Schroef de 3 stoelhoeken (bat hoeken) van onderaf vast in de opening. Omdat je dit met 3 hoeken doet kan je BBQ niet gaan wiebelen en heb je het minste contact met het hout. Je wilt immers niet dat je blad zo heet word dat het in vlammen opgaat, wat overigens niet snel zal gebeuren omdat er rondom voldoende ruimte hebt over gelaten.
 9. De laatste stap is het verwijden van de poten van je BBQ en deze in de beugels te hangen. Als deze niet gelijk past kun je de beugels bijbuigen zodat deze in de rand van je bbq haken. Bij mij is hij er nog nooit vanaf gevallen.
 10. Je kan je kar pimpen door er haken en beugels aan te schroeven. Altijd makkelijk om je gereedschap op te hangen.

Veel BBQ plezier met je eigen BBQ meubel

Tips: Voor een oud tafelblad koop je voor weinig een salontafel bij je plaatselijke kringloopwinkel.


Meubels door andere:

 

Print Friendly, PDF & Email

58 REACTIES

 1. Hallo,
  Ben bezig, aan de hand van uw voorbeeld, met het maken van een bbq meubel.
  Wat dacht u van een keukenblad als blad?
  Is dit een goed idee?
  Groeten
  Paul

 2. Ik zocht naar een bbq tafel om zelf te maken en kreeg deze link van iemand. Ben niet heel handig maar met zo’n duidelijke tekening en beschrijving zou zelfs mij dit toch moeten lukken. Top dat je dit gedeeld hebt!

  Heb vooralsnog wel een vraagje. Ik begrijp (nog) niet hoe de bbq nu opgehangen wordt in de tafel middels de stoelhoeken. Heb je hier misschien nog een (close-up) foto van of een extra beschrijving (voor een leek ;-0)?

  Groet,
  Peter

  • Beste Peter,

   Weber’s hebben een omgezette rand. Hiervoor blijven de hoeken achter de rand haken waardoor je BBQ hier perfect op blijft hangen. Door je BBQ op te hangen op 3 punten zal deze nooit gaan wankelen en hang je je BBQ stabiel in je tafel.

 3. Beste,
  Wat is dit een tof idee!
  Kan je enkele detail foto’s doorsturen van de ophanging van de bbq?
  Dit is mij niet echt duidelijk…..
  Mvg
  Wesley

 4. Mooi dat je dit project even hier gepubliceerd hebt! Op basis van dit idee heb ik een eigen BBQ-tafel gemaakt, bedankt!

 5. Hey Niels!

  Mooie tafel man! Nice. Zeg een vriend en ik willen ook voor onze Weber BBQ’s zo’n tafel maken, maar we maken ons wat zorgen om de combinatie hitte van de BBQ en de houten tafel. Kan jij aangeven wat hier de theorie is rond het wel/niet in de brand vliegen van de BBQ tafel als je lang aan het BBQ’en bent?

  Vast bedankt voor je reactie.

  Groet,
  Jerry

  • Ik gebruik de tafel al ruim 3 jaar en hij staat er nog steeds. Er is op de 3 ophangpunten na geen contact tussen de BBQ en het meubel. Ik heb het blad rondom ca. 3 cm vrij. Je ziet wel wat verkleuring op het hout, maar dat is te verwaarlozen. Ik raad het gebruik van kunsstof (bv een keukenblad) wel af. Dat zou natuurlijk kunnen smelten.

 6. echt een mooie oplossing!

  ben nu zelf ook bezig, heb gekozen voor Douglas hout, en het blad een 2ehands blad van teak gekocht voor 20 euro.
  maak het wel wat groter 160x80cm, aan de linkerzijde maak ik het ronde gat, in dit geval voor een Kamado, en aan de rechterzijde maak ik een vierkant gat, hier ga ik een marmeren blad in bevestigen.
  altijd handig als je hier de braadslede waar bijvoorbeeld de kip in heeft gelegen op kan leggen.
  zal wat foto’s sturen indien het gereed is.

 7. […] een beetje aan de lage kant is. En waar leg ik mijn spullen neer? Gelukkig kwam ik op de site van RTLNiels een werkbeschrijving tegen van de door hem gemaakte BBQ kar. hierdoor werk ik meteen geïnspireerd, […]

 8. hoi niels leuk dat je de foto geplaatst heb ,
  ik heb inmiddels wel zwaardere wielen er onder gezet deze waren te licht ,
  en heb er nog een tafeltje bij gemaakt voor de spulletjes .
  en ja het onderstel van de basterd laat te wensen over bij mij war er al een wiel dubbel gegaan .
  is toch zonde als zoon ding omvalt .
  btw leuke site man ga zo door .
  gr cees veel bbq plezier

 9. Hoi Niels,

  Je meubel ziet er zeer professioneel uit. Ik ben alleen erg benieuwd of je een systeem hebt aangebracht voor het ophangen van de deksel aan je meubel (als je bijvoorbeeld vlees wilt draaien)?

  Door je Weber in een meubel te plaatsen vervalt immers de mogelijkheid om de deksel met de haak aan je Weber te hangen. Of leg je de deksel op het tafelgedeelte?

  Groet,

  Arrie

 10. Hoi Niels,
  Na het lezen van jouw ontwerp en tips ben ik weer geïnspireerd geraakt om er toch maar eens werk van te maken. Ik heb nog wel een vraag waarmee ik worstel. Ik wil mijn weber én een kamado in de bbq-tafel verwerken hetgeen het geheel wat zwaarder maakt. Alhoewel het gewicht aan de zijkant van de tafel terecht komt, Kamado links en Weber rechts, maak ik me een beetje zorgen of de regels van 5 x 7 cm wel voldoende zijn om alles te dragen.
  Ik hoor graag van je, en anders van een andere lezer.

  Met vriendelijke groet,
  Edwin

  • Beste Edwin,

   Het frame van 5×7 balken is echt meer dan zwaar genoeg.
   Ik vindt het persoonlijk niet fraai als je een kar maakt van overdreven dikke balken.
   Als je je kar langer wilt maken kan hij natuurlijk wel gaan doorbuigen.
   Om dit te voorkomen kan je bijvoorbeeld bodem verstevigen, of in de achterwand schoren plaatsen.

   Heel veel succes en in ontvang graag de foto’s als je hem klaar hebt.

   • Bedankt voor de snelle reactie. Ik stuur je alvast mijn ontwerp, dat wil zeggen, een aanpassing van jouw ontwerp (*smile*)

    Met vriendelijke groet,
    Edwin

  • Ik heb een oude grenen salontafel gebruikt welke ik gelakt heb.
   Hij staat onder een afdak dus heeft niet veel te lijden.

 11. Dag Niels,

  Vraagje: je geeft aan de bbq op drie punten op de hangen. Wat heb je met de handvatten gedaan vd weber.

  Mvg

  • De Weber One-Touch heeft 2 handvatten. Daar hangt hij op, maar om te voorkomen dat hij gaat wiebelen ondersteun ik hem met 3 beugels.
   De Weber Master-Touch heeft een ophangbeugel (Tuck-away dekselhouder) voor de deksel en daardoor maar 1 handvat. De beugels moeten dat een stuk sterker zijn omdat de BBQ volledig op de beugels hangt.

 12. Dag Niels,

  Tof idee zeg! Ik vroeg me af wat gemiddeld de aanschafkosten om dit te gaan bouwen. Hoor het graag van je!

  • Het ligt eraan hoe je hem afwerkt, maar veel materiaal zit er niet in. Als je bij de kringloop een salontafel koopt voor het blad zal dat zeker schelen. Het duurst zijn dan de wielen. Hout en schroeven zijn niet zo duur. Dan blijft alleen de lak of verf nog over, maar daarvan heb je misschien nog een restje staan.

 13. Beste RTL Niels,

  Ik ben je meubel aan het maken maar ik ben op zoek naar een hoes!

  Als je een idee hebt hoor ik het graag

  Bedankt voor het delen van je advies tot nu toe👍

 14. Welke wieltjes hebben jullie gebruikt? Wat adviseer je als jr balken van 4.5×7 gebruikt. Vaak is het blad om hem vast te maken dan te breed

 15. Bedankt Niels!
  Door jou ben ik nu eindelijk ook de trotse bezitster van een bbq meubel. Chapeau dat je dit hebt willen delen.

 16. Hey Niels, bedankt voor het idee. Heb hem nu gemaakt en het resultaat is echt gaaf (vind ik). Ben nu nog bezig om hem een beetje op te leuken en dat kan prima met spullen van de Action en Ikea. Als afdek hoes gebruik ik een motor afdekhoes zodat deze ook nog eens mooi droog blijft.

 17. Hoi Niels,
  Mooi idee zo’n tafel! je hebt me echt op een idee gebracht alleen bij punt 5. staat Zaag een gaat in het tafelblad die rondom 20 mm groter is dan de diameter van je BBQ. Voor een weber 57 is dat een gat van Ø 610 mm.

  Is dat niet dan 590 mm? ik ben niet echt zo technisch 🙂 maar als ik fout zit hoor ik het graag.

 18. Op de foto’s van e buitenkeuken van Maarten zie ik een dekselhouder gemonteerd.
  Heeft iemand een idee hoe dit is gedaan?

  • Beste Peter,

   Heb de uiteindes van de dekselhouder omgebogen zodat deze horozintaal /haaks op de dekselhouder staan en daarna tussen het werkblad en onderstel in vastgeschroefd.

   Groet, Maarten

 19. Ik zie meubels waarin een Weber Mastertouch verwerkt zit. Zodat het deksel mee in de opening in het werkblad schuift.

  Kan iemand me zeggen hoe je dat doet? Of heeft iemand daar een detail foto van?

  Groet, Kevin

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here