Wat zijn de voor en nadelen van houtskool en briketten, en wanneer moet je welke gebruiken?


Houtskool

Waar komt Houtskool vandaan?
kolenmeilerHet oude ambacht van kolenbrander bestaat in Nederland, België en Luxemburg niet meer. Houtskool wordt tegenwoordig vooral industrieel via droge distillatie gefabriceerd. Dat ging vroeger heel anders, namelijk door het maken van zogenaamde kolenmeilers. Dat ging als volgt: er werd een grote middenpaal rechtop in de grond gezet en daaromheen werden andere stammetjes gezet tot er een grote bolle houtstapel stond. Die werd bedekt met aarde , waarna het binnenste van de kolenmeiler werd aangestoken. Door de gebrekkige luchttoevoer verbrandde alleen de vluchtige bestanddelen van het hout waarna er houtskool over bleef. Dit allemaal zonder vlammen en open vuur.

Wanneer gebruik je houtskool?
houtskoolHoutskool gebruik je vooral bij BBQ’s met een matige luchttoevoer omdat houtskool weinig zuurstof nodig heeft om te branden. Daarnaast heeft houtskool geen toevoeging voor de binding waardoor er minder as over blijft.
Wanneer je een kamado (keramische BBQ) hebt zoals een Big Green Egg of een Black Bastard dan is houtskool de perfecte brandstof. Maar ook voor de simpele (vlakke) camping BBQ.
Wacht met grillen totdat de bovenlaag van het houtskool een grijze aslaag heeft. Dat duurt ongeveer 15 min.

Voordelen van houtskool
– Snelle ontbranding
– Hoge piektemperatuur na 20 minuten 500°C
– Maximale temperatuur na 80 minuten 700°C

Nadelen van houtskool
– Vuur van mindere kwaliteit
– Brandt snel op en daardoor gebruikt je meer
– Veroorzaakt asvlokken die op het eten terecht kunnen komen
– Brand in 100-140 minuten op


Briketten

brilettenBriketten worden geproduceerd van resten uit de houtskoolproductie. Deze resten van de houtskool worden tot gruis vermalen en samengevoegd met vochtig maïsmeel. Het maïsmeel wordt als natuurlijk bindmiddel toegevoegd om er uiteindelijk briketten van te persen. Door het gebruik van de resten van loofhoutsoorten kan een vast koolstofgehalte worden gegarandeerd van minimaal 70%. Het resultaat is een schone zuivere verbranding met een hoog asrestgehalte. Deze asresten komen door de verbranding van het maïsmeel.

Wanneer gebruik je briketten
Gebruik briketten in alle BBQ’s met deksel (indirect BBQen). Met name de kogel BBQ’s. Wacht met grillen totdat de bovenlaag van de briketten een grijze aslaag heeft (dat duurt ca. 30 min).

Voordelen van briketten
– Lange gemiddelde temperatuur, de hitte wordt gelijkmatig verdeeld
– Maximale temperatuur na 80 minuten 600°C
– Briketten branden langer dan houtskool
– Langzame temperatuurafbouw na 110 minuten (tot 0°C na 170 minuten)
– Overgebleven briketten kan je hergebruiken
Nadelen van briketten
– Langzame ontbranding
– Hoog asrestgehalte

Combinatie houtskool en briketten

Het beste resultaat wordt behaald met een mix van houtskool en briketten.

Rookhout

Er zijn ook houtsnippers verkrijgbaar die een bijzondere rooksmaak geven aan uw BBQ-gerechten, zoals bijvoorbeeld fruithout, beuken of eiken. Geschikt voor gesloten BBQ’s en lekker bij diverse soorten vlees of vis.
Als alternatief op het dure rookhout van Weber zijn er in de dierenwinkel en het tuincentrum ook snippers te kop in de vorm van caviabakvulling. Deze kosten ca. € 1,00 per kg. Een goedkoop alternatief op het rookhout van bijvoorbeeld Weber welke al gauw € 8,00 per kg kost. Deze kunnen dan wel direct op de kolen. Voor de kleinere beukensnippers is het verstandiger dit in de vorm van een rookbom te gebruiken.

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan grotere stukken rookhout. Deze hebben minder aandacht nodig en roken langer. Denk aan stammetjes of groter stukken gedroogd hout welke je zelf kan kloven.

Wil je eens wat anders proberen. Probeer dan ook eens rookkruiden zoals bijvoorbeeld rozemarijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here