Een rollade is ideaal om op de BBQ te bereiden. Weer eens wat anders dan uit de oven. Voor ieder die er 1 in zijn kerst pakket heeft gehad hier de uitleg hoe!

De rollade op de bbq in plaats van in de oven, en waarom niet. Door hem eerst aan de buitenzijde dicht te grillen voorkom je dat deze aan de binnenkant uitdroogt. Daarna moet je indirect verder gaan omdat het best een dik stuk vlees is. Schuif de kolen naar de zijkant van je bbq en zorg ervoor dat je vlees niet boven de kolen ligt.
De rollade moet ruim een uur op de bbq. Ik heb hem zelf 70 minuten gedaan bij zo’n 180 graden.
Daarna gecontroleerd met een kerntemperatuurmeter die gaf 55 graden aan.
Heb ook nog even wat hout snippers toegevoegd aan de kolen om een beetje een rook smaak mee te geven.
Ik heb een kant en klare rollade gemaakt, maar hieronder lees je hier je zelf een rollade kan maken.


Stap-voor-stap rollade maken

Allesbehalve ingewikkeld. Niet als je het stappenplan volgt. Hiermee wikkel je in no time het vlees om de vulling en wind je de gasten om je vinger!

Ingrediënten:

  • 600 g varkensfilet aan een stuk
  • zout en peper
  • 1.5 el Zaanse mosterd
  • 4 plakken Ardennerham
  • 2 el verse Italiaanse kruiden, fijngeknipt

Bereiding:

  1. Snijd het vlees aan een zijkant (dus niet aan de afgesneden kant) op een derde van de bovenkant als een broodje in.
  2. Snijd het vervolgens aan de andere kant op een derde van onderkant als een broodje in. Je hebt nu een ‘Z’ gesneden.
  3. Bestrooi de lap met zout en peper.
  4. Strijk de mosterd erover uit en verdeel de plakken rauwe ham erover.
  5. Bestrooi met de kruiden.
  6. Rol de lap op tot een lange rol.
  7. Leg de rol met de naad naar beneden.
  8. Sla het touw om een uiteinde van de rol en knoop het bovenop vast.
  9. Pak de draad en druk 2 cm verder op de bovenkant vast met je duim.
  10. Sla de rest van het touw onder de rol door en haal het door de ‘lus’ en trek aan. Herhaal dit tot het vlees helemaal is opgebonden.
  11. Draai het vlees nu om, breng het touw terug naar het begin en knoop het stevig vast.

Hier een filmpje waar nog een en ander wordt toegelicht.

Nadat de rollade van de bbq komt wikkel je deze in aluminiumfolie. Laat de rollade ca. 10 min. rusten. Knip het touw van de rollade en snijd de rollade met een scherp mes in mooie plakken. Eet smakelijk

foto

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here